© Soma Haberi 2020

CHP’Lİ ÖZEL, MANİSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NE İLİŞKİN SAYIŞTAY RAPORUNU TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI

ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA ÇALIŞANLAR BULUNUYOR

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Sayıştay’ın Manisa Büyükşehir Belediyesi’ne ait 2017 Denetim Raporu’nda yer alan bulguları TBMM gündemine taşıdı. Özel, raporda, belediyenin sözleşmeli personele verdiği ücretin asgari ücretin altında kaldığı ve ilçe belediyeleri adına tahsil edilen gelirin ilçe belediyelerine gönderilmediği gibi tespitlerin yer aldığını belirterek, usulsüzlüklerin gerekçesini sordu.

SAYIŞTAY RAPORUNU GÜNDEME TAŞIDI

CHP’li Özel, Sayıştay tarafından hazırlanan Manisa Büyükşehir Belediyesi’ne ait raporu TBMM gündemine taşıdı. Özel, “Raporda, Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin peşin tahsil ettiği 279 bin 841,45 TL’lik kira gelirinin gelecek yıllara ait gelirler hesaplarında izlenmediği, ilçe belediyeleri adına tahsil edilen araç park yerlerinin işletilmesinden elde edilen 28 bin 233,71 TL’lik gelirin yüzde 50’sinin ilçe belediyelerine aktarılması gerekirken, bu aktarımın yapılmadığı belirtilmektedir. Raporda, İLBANK A.Ş. tarafından gönderilen merkezi idare vergi gelirlerinden alınan 171 milyon 139 bin 136, 33 TL’nin tahakkuk kayıtlarının yapılmadığı, 475 bin 876,14 TL tutarında Yangın Sigorta Vergisi tahsil edildiği halde, bu tutarın tahakkuk ettirilmediği, bazı mal alımlarının zamanında muhasebeleştirilmediği ifade edilmektedir. Aynı raporda, Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin evsel katı atık toplama, taşıma ve bertaraf ücretine ait tarifenin belirlenmediği, tahakkuk ve tahsilatların yapılmadığı belirtilmektedir. Raporda, belediyenin sorumluluğunda bulunan taşınmazları kullanarak elektronik haberleşme hizmeti sunan işletmecilerden alınması gereken geçiş hakkı ücretlerinin tahsil edilmediğinin altı çizilmektedir” ifadesini kullandı. Özel, şunları kaydetti:

İHALESİZ ALIMLAR RAPORA GİRDİ

“Raporda, belediyenin ilan ve reklam, emlak, çevre temizlik vergilerinin ve idari para cezalarının tahsilat oranının düşük olduğu vurgulanmakta, bu oranın bina vergisi için yüzde 10,4, arsa vergisi için yüzde 17,1, arazi vergisi için yüzde 7,7, çevre temizlik vergisi için yüzde 4,1, ilan ve reklam vergisi için yüzde 43,9 olduğu belirtilmektedir. Raporda, ilçe belediyeleri tarafından 2017 yılında otopark bedeli olarak tahsil edilen 15 milyon 631 bin 22,19 TL’nin Manisa Büyükşehir Belediyesi’ne gönderildiği ancak belediyenin tahsil edilmeyen alacaklar için hukuki süreç başlatmadığı vurgulanmıştır. Raporda, pazarlık ve doğrudan temin usulü ile yapılan alımlarda Kamu İhale Kanunu’nda belirlenen yüzde 10 limitin aşıldığı, bu aşım miktarının 15 milyon 875 bin 515,42 TL’yi bulduğu kaydedilmektedir. Raporda, 1 milyon 203 bin 705, 49 TL tutarındaki 886 aracın sigorta poliçesi yaptırılması hizmet işinin, tek seferde ihale yöntemiyle yapılmayarak, doğrudan temin yöntemiyle kısımlara bölünerek yapıldığı, bunun da mevzuata aykırı olduğu belirtilmektedir. Raporda, 157 sözleşmeli personele verilen ücretin asgari ücret tutarının altında kaldığı, toplam 1 milyon 788 bin 373,29 TL tutarındaki ilan ve reklam vergilerinin tahsil edilmediği, yine 78 bin 119,44 TL tutarındaki kira gelirlerine ilişkin alacağın tahsil edilmediği belirtilmektedir. Raporda, belediyenin çim tohumu, rulo çim, bitki ve çiçek ile ilgili alımları ihalesiz temin etmesinin kanuna aykırı olduğu, 2017 yılında kanuna aykırı olarak 6 milyon 340 bin 214,34 TL’lik alım yapıldığı tespiti yer almaktadır.”

PERSONELİN DURUMU TELAFİ EDİLECEK MİDİR?

Özel, rapordaki iddialara ilişkin TBMM Başkanlığı’na sunduğu önergesinde, “Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin sözleşmeli personele asgari ücret tutarının altında ödeme yapmasının gerekçesi nedir? Asgari ücretin altında ödeme yapılan personelin durumu telafi edilecek midir? Asgari ücretin altında ödemeye 2018 yılında devam edilmiş midir? Sayıştay raporunda yer alan bina vergisi, arsa vergisi, arazi vergisi, çevre temizlik vergisi ile ilan ve reklam vergisi tahsilat oranının çok düşük seyretmesinin nedeni nedir? Tahsilat oranının yükseltilmesi noktasında ne gibi önlemler alınmıştır? Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin tahsil edilmeyen alacaklar için hukuki süreç başlatmamasının gerekçesi nedir? Belediyenin hukuki süreç başlatılmayan alacaklarının miktarı nedir? 2017 yılında 1,7 milyon TL tutarında ilan ve reklam vergisi ile 78 bin TL tutarında kira geliri tahsil edilmemiştir. 2018 yılında tahsil edilmeyen vergi ve kira geliri oranı ne kadardır? Kamu İhale Kanunu’na aykırı olarak pazarlık ve doğrudan temin usulü ile yapılan alımlarda yüzde 10 limit aşılmıştır. Bunun gerekçesi nedir? Bu limitin aşılmaması için önlem alınmış mıdır? Kamu İhale Kanunu’na aykırı olarak 6,3 milyon TL tutarında ihalesiz alım yapıldığı anlaşılmaktadır. Kanuna aykırı alımlara 2018 yılında da devam edilmiş midir? 2018 yılında ihalesiz doğrudan temin yoluyla yapılan alımların miktarı ne kadardır? İlçe belediyeleri adına tahsil edilen araç park yerlerinin işletilmesinden elde edilen gelirin yüzde 50’si ilçe belediyelerine aktarılmamıştır. Bu gelirin aktarılmamasının nedeni nedir? İlçe belediyelerine aktarılması gereken miktar, belediyeler ayrı ayrı belirtilmek üzere nedir?” sorularını yöneltti.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER