© Soma Haberi 2020

Böyle Devam Ederse Çiftçi Ekim Yapamaz

Manisa Kırkağaç’ta ayçiçeği ekimi yapan Ergün Orhan 70 dönüm ayçiçeği ektiğini girdi maliyetlerinin yüksekliğini söyledi. Bu ektiği yeren yaklaşık 25 tona yakın ayçiçeği alabileceğinden bahsetti.

Peki geçen seneki ile bu seneki maliyetleri göz önüne alırsak bu konuyu bir anlatır mısınız?

 “Bu seneki maliyetler geçen seneye göre kat kat çıktı. Geçen yıl aldığımız üre gübresinin çuvalına 150 liraya alıyorduk. Bu sene 700 ila  750 lira  lira arasında aldım. Kademe kademe arttı Mazot desen ona keza geçen sene 6,5'a aldığımız mazotu bu sene 23 -24- 25' e alıyoruz kademe kademe Gün geçtikçe çıkıyor. Elektrik 3-4 gün önce zam geldi. zam önceden elektriği biz Sezon sonunda mahsulü kaldırdıktan sonra toplu ödüyorduk. Şimdi aydan aya ölüyoruz ödemediğin zaman da kesime geliyorlar “                .

Peki ayçiçek fiyatı ne kadar olması gerekiyor sence?

Bugünkü şartlarda ay çekirdeği fiyatı düzgün mal 35 ila 40 lira arasında olması lazım bu şartlara göre söylüyorum.

Sence senin ektiğin ayçiçeği şu anda kaça gitmesi lazım?

"Bence 32 35 olması lazım"

Peki toptancı  kaça alıyor şu anda 25'ten 29'a kadar alıyor memnun musun

 Bu şartlar ağır geliyor yani böyle mutlu olmanın mümkün atı yok işin içinden çıkılmıyor.

 Son olarak hükümete devlete söylemek istediğim şey var mı?

"Biraz da Çiftçiden yana desteklemeleri lazım Çiftçiden yana olmaları lazım şimdi hükümet açıklamayı yapıyor üzümde 27 lira falan diyor ama buğdayda olsun 7,5 lira aldı. Ama piyasada tüccar almıyor. Bu paraya 5 lira 5,5 liraya alıyor. Ekicinin  gücü yok buradan ofise gidip de 3 ton 5 ton 8 ton malını götüremiyor toplanıp da bir kamyon mal yapmak için. 20 ton gerekiyor 20 ton biriktirmek için de 3-4 kişi ile birleşmesi lazım durum böyle yani. "

Tarlasını Eken Vatandaş Aradığını Bulamayınca Ayçiçeği  Patozculuk   Yapıyor 

 “Şu anda Manisa'nın Kırkağaç ilçesinde çerezlik ay çekirdeği hasadı yapıyoruz. hasadını Biçer ile yaptık. Şu anda elek işlemini yapıyoruz. Çiftçiler olarak zor günler geçiriyoruz. kendi tarlalarımızda para kazanamadığımız için abilerimizin arkadaşlarımızın çiğdemini eliyoruz “.

ÇİFTÇİLER PARA KAZANAMIYOR

 “Çiftçi olarak sadece çiftçilikle para kazanılmıyor artık aldığımız mahsul parasını seneye tarlaya döküyoruz aradaki enflasyon farkından dolayı para kazanamıyoruz girdim maliyetleri %300'e kadar arttı. Mısır'da 5700 lira fiyat açıkladı, neredeyse 2800 liraya satmıştık geçen sene %100 aldığımız gübreler mazot hepsi %100 zam geldi. Kazanma  şansımız çok zor Çiftçiler olarak çok zor günler geçiriyorum bu ay çekirdeği Şu anda 25 lira Geçen seneye göre%100 artmış durumda Ama şu anda bu ay çekirdeğinin olması gereken en az fiyat 35 lira Mısır'ın %100 arttı olması gereken en aşağı 6.500 lira girdi maliyetlerimiz çok yüksek Çiftçiler olarak zor günler geçiriyoruz hükümetin Biz Çiftçilere bir an önce paket açıklaması lazım

Peki saati kaç lira bu makinanın?

Bu makinanın saati saatte 1 ton Eliyoruz 500 liradır. Zaten elektrikle değil de traktörle çalıştığı için ve mazot girdi maliyetleri yüksek olduğu için bu bana yansıyor ondan sonra çiftçi arkadaşa yansıyor zor oluyor yani

Ben Serap Orhan  Aile olarak çiftçilik  yapıyoruz .Ayçiçeği  çok mu çok zor şartlar mazot fiyatı elektrik her şeye arttı işçi desen ona keza bulduğumuz işçiyi ertesi gün bulamıyoruz.

Günde kaç saat çalışıyorsunuz?

                        “Günde 9 saat 10 saat çalışıyoruz yani mazotun bu girdi maliyetinin artmasından Sonra ayçiçeği sizi kurtaracak mı? Kurtarmaz Yani iş bitti mazotu gübresi kurtarmaz 35- 40 lira   olması lazım ki kurtarsın. Yani çiftçinin malı para yapmıyor bu gidişle yani ekilmez ekemeyiz

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER