© Soma Haberi 2020

Biz Pasta Değil Ekmeğimizin Peşindeyiz.

Manisa'nın Soma ilçesinde kömürcülerin kömürlerini zamanında alamadıkları için, meydana geldiği kriz daha sonraları, kömürcüler dernek başkanı Nadir Han Hızlı ve Soma belediye Başkanı Hasan Ergene Belediye Meclis salonunda yaptıkları toplantıda Ankara'da yapılan toplantıları anlattılar.

İlk olarak konuşma yapan Ergene Kömürcülere

 şöyle seslendi..

Aralık ayı içerisinde Türkiye Kömür işletmelerinin gönderdiği SMS ile kömür dağıtımı durdurulmuştu.Bunun durdurma neden olarak bu arada Sosyal Yardımlaşma Vakfının gönderilen kömürlerden kaynaklanmıştı. Şu anda gönderilen kömür miktarı %60 olduğunu belirtti. Tabii ki bu arada piyasada bir daralma oldu. Esnaflarımıza sıkıntı başladı. Bu konu ile ilgili bir birlikte Sanayi Ticaret Odası ile Kömürcüler Derneği ve biz Soma Belediyesi olarak konuyu milletvekillerimiz aktardık. Ve en son KİT komisyon başkanı, Uğur Aydemir ile konuyu görüştük. Yapılan görüşmelerde kömür mevzuatını düzenleyen birtakım hususlar,konusunda  anlaşmaya varıldı. Somalılara  Kömür için ilave bir imkan tanındı. Somalılara  özel. 2018 senesinde kömür alımı inşallah düzenlemeye girecek dedi. Bu arada kömüre fiyat artışı düşünülüyor Bu da orada toplantıda değerlendirildi.

Kömürcüler dernek başkanı Nadir Han Hızlı Ankara'da toplantıda konuşulan ve yaşadıkları olayları arkadaşları Kömürcüler anlattı. Toplantımızın gündeminde 05/10 kömür konusu vardı. Bu kömürü Soma ya vermeme söz  konusu olmuştu. Milletvekili Uğur Aydemir in girişi ile bu konudan dönüş oldu. Şu anda 05-10 kömürün dağıtımı bayilere gerçekleşecek, Belli miktarda. süreçte üretimin artacağı söyleniyor altıncı ve yedinci ayda bu verilen kömür miktarının, artabileceği de belirtildi.

Bilindiği üzere kendi aramızda tartıştığımız kömür bayii konusu, bu konuyu da kendilerini ifade ettik. Bu konu hem yazılı hem sözlü olarak ifade oldu. Bayi sayısının yüksekliği konusunda hem fikiriz. Şu anda baktığımız zaman 2017 yılında 100 ton 150 ton kömür alan bayi arkadaşlarımız var. Bunların elimine edilmesi bu kömürcülerin nasıl kömür olacağı konusunda fikir paylaşım oldu. Sonuçta bu sayının yüksek olması bazı konularda çok etken. Önümüzdeki süreçte ufak dokunuşlarla bunların düzeltilmesi konusunu hep beraber yaşayacağız. Bizler bir aylık süre içerisinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na dağıtılan kömürler nedeniyle kömür alamadık ama yazın da İşlerin iyi olacağını düşünüyorum.

Bunun için şöyle bir yorum yapmak istiyorum Önümüzdeki dönemde şubat, mart, nisan, mayıs burada istihkakları konusunda, alt bayileri uyarmamızı  ileriye dönük stok yapmamızı tavsiye ediyorum Geçtiğimiz dönem sosyal yardımlaşma vakfının kömürü 650 bin ton civarındaydı. 2018'de ise 900 bin ton veya 1000000 tona çıkması bekleniyor. Diğer Çanakkale'den Çandan ve Kütahya'dan alınan  kömürlerden kükürt’den  Ankaraya bayağı şikayet gittiği için Soma kömürü ne artış oldu. Bu arada Özel sektör,de kömür üretiminin artacağı söyleniyor. Alt bayileri bu konuda uyarmakgerekir. Kömür stoku  yapmalarını söylüyelim.. Milliyetçi Hareket Partisi ilçe başkanı Murat Maan, aynı zamanda Kömür işletmecisi olan ilçe başkanı sorduğu soruda kömürdeki zammı sordu.

Fiyat konusunda konuşmalar oldu. Bu konunun bakan Bey'in önünde olduğunu, duyduğumuz kadarıyla  zamın yüksek olduğunu söyledik.Bu zammın yılın iki aya bölünmesini söyledik.

Söz alan Murat Maan Bizler Kömürcü olarak sizlerle 10 15 yıldır beraber yol yürüyoruz. Sayın Soma belediye Başkanı Hasan Ergene dediği gibi biz kömürcülerin 1 aylık bir sıkıntıları olduğundan bahsetti.

 Hayır bizim 10 yıldır sıkıntılarımız var. Niye. İlk enerji bakanı Soma'ya geldiğinde, bizlerle kısa bir yaptığı konuşmada Sayın Bakan bizi borsacı olarak nitelendirmiştir.

 

Şu anda diyorsunuz ki belli bir tonajın  altında kömür çeken kömür bayileri n bayiliğini durduracağız. Elemeye gireceğiz diyorsunuz. Ben şu kadarını söyleyeyim. Elemeye gittiniz bayileri n çoğu Soma'da.

 

 Bu dönemlerde çekilen kömürler Ben dahil çok düşük. Bizler 3-5 ay kömür sat. 7 ay yat. Bugün Bir bakkal dükkanı bile böyle çalışmıyor.

 

İkincisi kömür üretimi artırılacak bu konuyu bakana  sorduğumuzda bize anlatma sistemi değişikti. Bakın  elindeki kalem bile üretimi fazla ise fiyatı düşer. Az ise fiyatı yükselir.

 Biz o zamanlar enerji bakanımızdan kömür istediğimizde Temmuz ayında kömürü ne yapacaksınız ? demişti. Özel madenlere gittiğinizde Temmuz ayında kömür isterseniz ayağınızın altınıza kırmızı halı sererler. Şimdi diyorlarki gücünüz varsa Temmuz ayında kömürü stok et. Yoksa? herkesin zaten o kadar gücü yok ki. Kömür çıkmış 500 liranın üzerine 1000 ton kömür aldığınızda fiyat ortada. Ankara'daki bilmiyoruz ama, Bizim durumumuz ortada.

Evet toz kömür verilecek. Yüzde yedi zamla hangi nasıl yaptıklarını bilmiyorum ama tefe-tüfe,% ,7 zamdan net değil. Yukarıda manuel bir işlem yapılıyor. Var olan malın olmayan fiyatından satışı yapılıyor. Bu nasıl bir şey anlamış değiliz. Elektriğe zam, doğalgaza zam, fakat kömüre % 50 varan zam nasıl olacak. Bakan iç piyasaya dönülecek demiyor mu?. Peki bu kalitesi düşük kömürleri ne yapacak. Türkiye. Yani Kükürtlü yüksek olan kömürleri ne yapacak. Peki o zaman bu Soma,ya. mı yüklenecek. Dedi ve Bu konuşmaların sonunda Soma Belediye başkanı Hasan Ergene  Kömürden sizler pastadan daha fazla yemek istiyorsunuz

Sayın Başkan Biz pastadan 2 dilim değil ekmeğimiz peşindeyiz dedi.

 

Kömür için dağıtılanların nasıl dağıtılması gerektiğini ve nerelerde olduğu ile bilgi verdi

 Konunun detayı  Videoyu izleyin

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER