© Soma Haberi 2020

BAKANLIK SOMA KÖMÜR OCAĞINDAKİ KUSURLARI İTİRAF ETTİ

0

0

BAKANLIK SOMA KÖMÜR OCAĞINDAKİ KUSURLARI İTİRAF ETTİ

ÖZGÜR ÖZELÎN SOMA MADEN OCAĞI İLE İLGİLİ SORU ÖNERGESİNE GELEN CEVAP “BU NASIL DENETİM?” DEDİRTTİ

Son olarak Ekim ayında meydana gelen yangında 49 yaşında 6 çocuk babası bir maden işçisinin ölümü ile gündeme gelen Soma Maden Ocağında yapılan teftişlerin detayları ortaya çıktı.  CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel’in Meclis’e ayrı ayrı iki soru ve 1 araştırma önergesi sunarak gündeme getirdiği Soma Maden ocağındaki ölümlü kazaların teftiş raporlarının detayları Bakan Faruk Çelik’in verdiği yanıtta yer aldı.

//Ankara

Bakanlık Soma Maden Ocağına Yapılan 10 Ayrı Teftişin Tek Tek Detaylarını Açıkladı

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel’in 1 Nisan 2013 tarihinde Meclise sunduğu Soma’da özel bir şirkete ait maden ocağındaki ölümleri kazalara ilişkin soru önergesine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik tarafından detaylı bir yanıt geldi. CHP’li Özgür Özel’in soru önergesine yanıt veren Bakan Çelik, 2005, 2007, 2008, 2010, 2011 ve 2012 tarihlerinde söz konusu maden ocağına yapılan 10 ayrı teftişin detaylarını tek tek açıkladı.

Bugüne kadar çok sayıda işçinin ölümüne neden olan ve kamuoyunda da işçi ölümleriyle gündeme gelen Soma Maden Ocağı en son 20 Ekim 2013 tarihinde meydana gelen yangında 49 yaşında ve 6 çocuk babası olan Yunus Güçlü’nün ölümüne neden olmuştu. Bu ölümlü kazanın ardından çok ciddi tepkiler alan ve işçilerin iş bırakma eylemi yaptıkları Soma Darkale Köyündeki özel maden şirketi kapatılmıştı.

Konuyu gerek bölgeye yaptığı ziyaretlerle gerekse verdiği soru ve araştırma önergeleri ile gündemde tutan CHP’li Özel Bakan Çelik’e yapılan teftişlerin detaylarını sorarak, bundan 9 ay önce yani 1 Nisan 2013’te soru önergesini Meclis’e vermiş ve Bakan’dan cevap istemişti.

İlk soru önergesine gelen yanıtla yetinmeyen Özel, Faruk Çelik’e ikinci bir soru önergesi ile “Soma’da faaliyet gösteren özel maden ocağında yapılan kontrol ve incelemelerde bulunan noksanlıkların detayları nedir” sorusunu yöneltmişti.

Soru önergesine 9 ay sonra Bakan Çelik tarafından verilen cevaptaki detaylar ise adeta “bu nasıl denetim” dedirtti

Bakanlıktan İtiraf Gibi Cevap: 10 Ayrı Denetim 58 Noksan

Bakan Çelik Cevabında; söz konusu maden ocağına 2005, 2007, 2008, 2010, 2011 ve 2012 tarihlerinde olmak üzere toplam 10 ayrı teftiş yapıldığını ve çeşitli noksanlıkların tespit edildiğini belirtti. İlk denetimde 8, ikinci denetimde 3, üçüncü denetimde 10, dördünce denetimde 6, beşinci denetimde 14, altıncı denetimde 4, yedinci denetimde 1, sekizinci denetimde 12 noksan ile toplamda 8 ayrı denetimde 58 noksan tespit edilmiş olduğu belirtildi. Diğer iki denetimde ise bir önceki denetimlerde belirlenen noksanlıklardan bazılarının giderildiği ve 25 Mart 2013 tarihli denetimde de işyerinde durdurmanın kaldırılmasının istendiği ifade edildi.

Özellikle belirtilen noksanlıklar incelendiğinde işyerinde iş yeri hekiminin olmadığı, iş güvenliği uzmanının istihdam edilmediği dikkat çekiyor.

Ayrıca, Ekim ayında Yunus Güçlü’nün ölümüne neden olduğu iddia edilen “madende gaz maskesi kullanılmıyordu ” iddialarına ilişkin olarak da Bakanlık 25 Mayıs 2013 tarihli denetimde bu hususu “noksanlıkları giderilmiştir” başlı altında belirtmiş. Bakanlık yetkilileri tarafından 25 Mayıs’ta yapılan denetimde; karbonmonoksit maskelerinin 2003 yılı öncesinde TKİ-ELİ Müdürlüğü tarafından alındığını ancak raf ömürlerinin dolduğunu ve denetim sırasında bu maskelerin TTK test merkezine gönderilerek kontrollerinin yapıldığını, sağlam olanlar için uzatma alındığını ve ayrıca 125 adet yeni karbonmonoksit maskesi alındığı belirtiliyor.

Ayrıca yine Yunus Güçlü’nün ölümü ile ilgili üzerinde durulan bir diğer husus olan kaçış bacası ile ilgili; Bakanlık yetkilileri tarafından 25 Mayıs’ta yapılan denetimde “C panosu kısmında kaçamak yolunda tarama, basamak ve tutamak yapılarak kaçışa uygun hale getirilmiştir” deniliyor.

Denetimler Yapılmış, Noksanlıklar Tespit Edilmiş. Peki Ölümlerin Sorumlusu Kim?

Maden Ocağına ilişkin gelen cevabı değerlendiren Özel;”Maden kapatıldı ama acıların üstünü kimse kapatamayacak” dedi.

CHP’li Özel;

“Bunca eksiğe, bunca noksana rağmen çalıştırılan bir madende göz göre göre gelen ölümlerin sorumlusu kim? Evet işçi mezarlığına dönen o maden ocağı kapatıldı. Peki acılar ne olacak? Babasız kalan evlatlar ne olacak? Ölenleri kim geri getirebilecek? Şimdi bir kez daha soruyoruz: Bunca denetim yapan ama bu denetimlere ve bulunan noksanlıklara rağmen söz konusu maden ocağının çalışmasına müsaade edenler mi, yoksa kar hırsı ile iş güvenliği önlemleri almadan, tamamen uygunsuz koşullarda insan yaşamını hiçe sayan işletmeler mi suçlu?”

Özel Bakanlığın Tavrını Trafikten Men Edilmeyen Sürücü İle Örneklendirdi

Zaten gelen cevapta da adeta son yaşanan ölümlü kaza ile en sonunda kapatılan bu maden ocağının yıllardır neden çalıştığı gerekçelendirilmeye çalışılmış. Bakanlık diyor ki, “Biz 10 kez denetledik. 58 ayrı noksanlık bulduk. Ama o maden ocağı çalışmaya devam etti.” Bu iş aynen şuna benziyor. Trafik kazasında onlarca kişinin ölümüne sebep olan bir araç düşünün. Bu araç gece boyunca 10 kez durdurulmuş ve çok sayıda eksiği tespit edilmiş olsun. Kiminde sürücü alkollü çıkmış. Kiminde farının yanmadığı kiminde de freninin tutmadığı tespit edilmiş ve ceza yazılıp bırakılmış olsun. Bu denetimlere rağmen bu sürücü 10 kilometre sonra bir kaza yapmış ve onlarca kişinin ölmesine sebep olmuş! Şimdi Bakanlıktan gelen yanıtta aynı bu durumu izah ediyor. Bakanlık diyor ki: “Biz denetim yaptık.” İyi de, bu nasıl denetim, bu nasıl yaptırım? İnsaf demezler mi şimdi? Sanılmasın ki oralar kapatıldığında konu kapatılmış olacak. Sanılmasın ki yapılan denetimler sonucunda verilen idari para cezaları yeterli. Sanılmasın ki “biz denetim yaptık” demek kafi. Gerek denetimleri yapanlar, gerekse işletmeler bu ölümlerin vebalini ödeyemez. Biz orada yitirdiğimiz maden şehitlerimizin hesabını sormaya, bu konunun üzerine gitmeye devam edeceğiz” dedi. 

 

 

 

 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER