AKP 78 Milyonun Hakkını Değil, Yandaş Elektrik Şirketlerinin Çıkarlarını Savunuyor.”
GÜNDEMEPDK ve dağıtım şirketleri bu tutarları istedikleri gibi belirleyeceklerdir. Ayrıca elektrik şirketleri “dağıtım tarifesi” adı altında yatırım harcamalarını da abonelere yansıtacaklardır. Bu düzenleme kanuna, hukuka ve Anayasaya aykırıdır. Bu yasa “Ben kanuna Anayasa’ya uymam; kanun Anayasa bana uysun.” diyen bir zihniyetin ürünüdür
AKP’nin elektrik abonelerinden alınan kayıp-kaçak bedelini yasal hale getirdiğini söyleyen Manisa Milletvekili ve MHP Grup Başkanvekili Erkan AKÇAY, “ AKP tarafından geçen hafta sabaha karşı alelacele çıkarılan Enerji Piyasası Kanunuyla Yargıtay’ın “Kayıp kaçak bedelleri vatandaştan tahsil edilemez.” kararı yok sayılmış ve kayıp kaçak bedellerine yasal güvence getirilmiştir. Abonelerin kayıp kaçak bedellerine ilişkin dava açmaları engellenmiştir. Aboneler sadece tarifenin yüksekliği şikayetiyle dava açabileceklerdir. Kayıp kaçak bedelini geri almaya hak kazanan abonelerin bu paralarını tahsil etmesi engellenmiştir. Düzenlemeye göre faturalarda kayıp-kaçak bedelinin yanı sıra sayaç okuma bedeli, perakende satış bedeli, iletim sistemi kullanım bedeli ve dağıtım bedeli de yer alacaktır. EPDK ve dağıtım şirketleri bu tutarları istedikleri gibi belirleyeceklerdir. Ayrıca elektrik şirketleri “dağıtım tarifesi” adı altında yatırım harcamalarını da abonelere yansıtacaklardır. Bu düzenleme kanuna, hukuka ve Anayasaya aykırıdır. Bu yasa “Ben kanuna Anayasa’ya uymam; kanun Anayasa bana uysun.” diyen bir zihniyetin ürünüdür.” dedi.
TBMM’de kabul edilen Enerji Piyasası Kanunuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Manisa Milletvekili ve MHP Grup Başkanvekili Erkan AKÇAY, “ Ülkemizde enerji sektörünün temel sorunları dışa bağımlılık, üretimin tüketimi karşılayamaması ve kayıp kaçak oranlarının makul bir düzeye çekilememesidir. AKP hükümeti bu temel sorunları bir kenara bırakmış, bir takım yandaş enerji şirketlerine rant sağlamak için kayıp-kaçak bedellerinin tüketicilere yansıtılmasına yönelik Enerji Piyasası Kanununu çıkarmıştır ”dedi.
Kayıp kaçak bedellerinin tüketicilere yansıtılmasına yönelik düzenlemenin Anayasa’ya aykırı olduğunu söyleyen MHP Grup Başkanvekili Erkan AKÇAY, “ Anayasa’nın 138 nci maddesine göre “ yasama ve yürütme organlarıyla idare mahkeme kararlarına uymak zorundadır. Bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir surette değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez.” Ancak Enerji Bakanlığı kayıp-kaçak bedellerinin elektrik faturalarına yansıtılamayacağına yönelik Yargıtay kararlarına hem uymadığı gibi mahkeme kararlarını değiştirmek için Anayasa’ya karşı hile uygulayıp kanun değiştirerek kaçak elektrik bedellerini faturalara yansıtıyor. Kayıp-kaçak bedellerinin elektrik abonelerine yansıtılmasına ve tüketicilerin yargı yoluna başvurmasına yönelik bu kanun; Anayasanın 11, 56 ve 138 inci maddelerine aykırıdır. Anayasa’nın 11 nci maddesine göre; Anayasa hükümleri yasama, yürütme, yargı ve organlarını, idare makamlarını ve diğer kuruluş ve kişileri bağlayan temel hukuk kurallarıdır. Kanunlar Anayasa’ya aykırı olamaz.” diyor. Hükümet çıkardığı bu kanunla kayıp-kaçak bedellerine ilişkin Yargıtay kararının uygulanmasını engellediği gibi kayıp-kaçak bedellerini de yasal hale getiriyor.” dedi.
AKP’nin 78 milyonun hakkını savunmak yerine üç-beş yandaş elektrik şirketinin çıkarlarını savunduğunu söyleyen AKÇAY, “AKP tarafından geçen hafta sabaha karşı alelacele çıkarılan Enerji Piyasası Kanunuyla Yargıtay’ın “.Kayıp kaçak bedelleri vatandaştan tahsil edilemez.” kararı yok sayılmış ve kayıp kaçak bedellerine yasal güvence getirilmiştir Abonelerin kayıp kaçak bedellerine ilişkin dava açmaları engellenmiştir. Aboneler sadece tarifenin yüksekliği şikâyetiyle dava açabileceklerdir. Kayıp kaçak bedelini geri almaya hak kazanan abonelerin bu paralarını tahsil etmesi engellenmiştir. Dolayısıyla elektrik şirketleri kayıp-kaçak bedeli altında abonelerden aldıkları 33 milyar lirayı geri ödemeyecektir. Düzenlemeye göre faturalarda kayıp-kaçak bedelinin yanı sıra sayaç okuma bedeli, perakende satış bedeli, iletim sistemi kullanım bedeli ve dağıtım bedeli de yer alacaktır. EPDK ve dağıtım şirketleri bu tutarları istedikleri gibi belirleyeceklerdir. Ayrıca elektrik şirketleri “dağıtım tarifesi” adı altında yatırım harcamalarını da abonelere yansıtacaklardır. Bu düzenleme kanuna, hukuka ve Anayasaya aykırıdır. Bu yasa “Ben kanuna Anayasa’ya uymam; kanun Anayasa bana uysun.” diyen bir zihniyetin ürünüdür.” dedi.
İlginizi Çekebilir