AKÇAY İŞTEN ÇIKARILAN MADENCİLERİN KIDEM TAZMİNATI VE İSTİHDAM EDİLMESİ İÇİN MECLİSTE BASIN TOPLANTISI YAPTI
GÜNDEM0
Milliyetçi Hareket Partisi Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY, Soma’da işten çıkarılan madencilerin ve 13 Mayıs’ta hayatını kaybeden 301 madencinin ailelerine kıdem tazminatlarının ödenmesi ve işten çıkarılan 2.831 madencinin istihdam edilmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’nde basın toplantısı yaptı.
MHP Manisa milletvekili AKÇAY 13 Mayıs 2014’te meydana gelen maden faciasının 303 üncü gününde Soma’nın sosyal, ekonomik ve psikolojik bir travmanın içinde olduğunu ifade ettiği konuşmasında maden faciası sonrasında hükümetin Soma’ya verdiği sözleri yerine getirmediğini belirtti.
MHP’li AKÇAY, hükümetin duyarsızlığının Soma’da belirsizlikleri arttırdığını ve Soma’nın her geçen gün sosyal patlamanın eşiğine sürüklenmekte olduğunu belirttiği konuşmasında Soma ekonomisine işsizliğin damga vurduğunu ifade ederek şöyle devam etti: “Soma Kömür İşletmeleri 1 Aralık 2014 tarihinde kamuoyuna yaptığı açıklama ile “Eynez kömür madeniyle ilgili olarak TKİ ile Soma Kömür İşletmeleri arasında 5 yıl önce imzalanan sözleşmenin 2014 Mayıs ayında sona erdiğini söylemiştir. Şirket hem sözleşmenin bittiğini hem de ücretleri ödeyecek durumu olmadığını ifade ederek Eynez madeninde çalışmış olan 2.831 madencinin iş akitlerini 30 Kasım 2014 tarihi itibariyle feshettiğini” kamuoyuna açıklamıştır. Söz konusu 2.831 maden işçisi işten çıkarıldıklarını işveren tarafından cep telefonlarına gönderilen SMS mesajları ile öğrenmiştir. Bu gelişmenin hemen ertesi günü 1 Aralık 2014 günü yapılan Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında hükümet sözcüsü Bülent Arınç, “Konunun üzerindeyiz bunu çözeceğiz. Onları aç açıkta ve işsiz bırakacak değiliz.” İfadelerini kullanmıştı. Aradan geçen 101 günde hükümet işten çıkarılan madencileri açlığa mahkûm etmiş, işsiz kalmalarına göz yummuştur.”
MHP’li AKÇAY konuyla ilgili bir kanun teklifi verdiğini belirttiği konuşmasında 13 Mayıs faciasında hayatını kaybeden işçilerin aileleri ve Uyar Madenciliğin 2012 yılında işten çıkardığı 804 madenci ile Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’nin 1 Aralık 2014 günü işten çıkardığı 2.831 madenciye kıdem tazminatlarının işverene rücu edilmek suretiyle Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) tarafından ödenmesine ilişkin hükümlerin bulunduğunu ifade etti.
“Kıdem tazminatlarına ilişkin düzenlemenin hayata geçirilmesi bir yandan Soma’daki kıdem tazminatı mağduru ailelerimizin sorunlarını çözecek, diğer yandan devleti milyonlarca lira zarardan kurtaracaktır”
MHP’li AKÇAY konuşmasına şöyle devam etti: “Soma Kömür İşletmelerinin 1 Aralık 2014 günü işten çıkardığı 2.831 madencinin Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu’nun sürekli işçi kadrolarında istihdam edilmesi de kanun teklifimde yer alan bir konudur. Kanun teklifimle ilgili olarak altını çizmek istediğim bir başka husus daha vardır. Kamuda taşeron işçi çalıştıran bazı firmalar, işçilerinin kıdem tazminatlarını ödememekte, bu mükellefiyetten kaçınmak için bir yıllık süreler içerisinde işçilerini işe girip çıkmış gibi göstermektedir. 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu, 3213 sayılı Maden Kanunun kapsamında devam eden hizmet sözleşmesi, rödövans, hizmet alımı ve benzeri şekilde iş alan bazı firmalar çalıştırdıkları işçilerin kıdem ve ihbar tazminatını ödememektedir. Kıdem tazminatları yanlarında çalıştıkları işverence ödenmeyen işçiler ihale makamı konumundaki kamu kurumlarına başvurmaktadır. Ancak ödeme konusunda bir kanuni düzenleme olmadığı için bu başvurular reddedilmektedir. Ret kararını takiben ilgililerce ihaleyi yapan kamu kurumuna dava açılmakta ve çoğu kere de bu davalar işçi lehine sonuçlanmaktadır. Bu davalar neticesinde kamu kurumları mahkeme masrafları, vekalet ücretleri ve faiz masrafları dahil edilerek kıdem tazminatı ödemesini yapmak zorunda kalmaktadır. Dolayısıyla burada kıdem tazminatlarına ilişkin düzenlemenin hayata geçirilmesi bir yandan Soma’daki kıdem tazminatı mağduru ailelerimizin sorunlarını çözecek, diğer yandan devleti milyonlarca lira zarardan kurtaracaktır.”
MHP’li AKÇAY konuşmasında Soma’nın 3 temel sorunu olduğunu belirterek şöyle devam etti: “ Bugün işsizlik tehdidi ile birlikte değerlendirildiğinde sosyo-ekonomik açıdan Soma’nın 3 temel sorunu öne çıkmaktadır: 1) İşten çıkarılan madencilerimize ve 13 Mayıs faciasında hayatını kaybeden madencilerimizin ailelerine kıdem tazminatlarının ödenmesi. 2) İşten çıkarılan madencilerimizin istihdamı. 3) İşten çıkarılan Somalı madencilerin kredi borçlarının uzun vade ile ertelenmesi. Bu sorunlara karşılık hükümet de 3 temel söz vermişti. Birincisi, Soma kazası sonrasında geride kalan ailelerine sahip çıkmak. Mağdur ailelere hükümet değil, milletimiz sahip çıkmıştır. Yardım seferberliği yaparak; AFAD’da toplanan 46,5 milyon TL dağıtıldı. Türk milleti bu konuda büyük bir teveccühle dünyada örnek olacak bir destek kampanyasını tamamlamıştır. Hükümetin ikinci sözü çalışan madencilere sahip çıkmaktı. Bu söz de havada kalmıştır. Üçüncü söz ise işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda düzenlemeler yapmaktı. Bu konuda bir tek adım dahi atılmamıştır.”
MHP Manisa milletvekili AKÇAY, 101 gün önce Türk milletinin önünde Somalılara söz veren hükümetin, kanun teklifimin bir an önce yasalaşması için adım atmak suretiyle mağduriyetlerin giderilmesine yönelik çalışma yapması gerektiğini ifade etti.
İlginizi Çekebilir